„Pochodzę z Opolszczyzny i tu mieszkam. Kocham tradycyjne kultury, ale nie znam swojej własnej. Mieszkam na ziemiach, na które moi przodkowie przyjechali w ramach migracji po II wojnie światowej. Nie jestem wyjątkiem. Po drugiej wojnie światowej połowa mieszkańców Opolszczyzny przyjechała z Kresów i innych części kraju. A Śląsk zawsze był tyglem kulturowym, gdzie przeplatały się wpływy polskie, czeskie i niemieckie tworząc unikalną mozaikę. Skoro się tu urodziłam, na Śląsku opolskim, i tu spędziłam wiekszą część życia, czy jestem Ślązaczką? Nie, w śląskość wpisane są zwyczaje, które mojej rodzinie są obce. Kim więc jestem? Jak jest moja tożsamość, jakie są tradycje moich przodków?”

Z tych pytań wywodzi się działalność Fundacji Do dzieła, która za pomocą narzędzi animacji społeczno-kulturowej i metod kreatywnych próbuje określić współczesną kulturę Opolszczyzny. Z szacunkiem do mieszkańców związanych z tymi ziemiami od pokoleń, ale i ze zrozumieniem dla tych, którzy nie przywieźli tu swoich tradycji, a związali się z tą ziemią.

Edukacja kulturowa, którą się zajmujemy jest niezbędna do określenia swojej tożsamości, co w sensie psychologicznym, społecznym i ekonomicznym jest niezbędne do budowania zdrowych  i samodecyzyjnych społeczności.

Śląska Jurta

Tak po 4 latach działania powstała Śląska Jurta - Centrum Edukacji Kulturowej, w Lubszy (powiat brzeski, woj. opolskie). Śmiało, wejdź i zobacz, co robimy w jurcie i jak możesz skorzystać.

Cele Fundacji:

Wspieranie i upowszechnianie zjawisk kultury tradycyjnej, zwłaszcza śląskiej i dziedzictwa kulturowego.

Edukacja i animacja społeczno-kulturalna.

Wspomaganie dbałości o środowisko naturalne i zrównoważony rozwój.

Wspieranie i upowszechnianie oddolnych inicjatyw obywatelskich i oraz procesów demokratycznych.

Ulubione metody pracy

Gry terenowe

Uwielbiamy takie formy animacji, w których można się dobrze bawić, nie czując że zdobywa się jakąś wiedzę i umiejętności. W których każdy może wziąć udział, bez względu na wiek. Gry terenowe są doskonałym sposobem na spędzenie wolnego czasu, z rodziną lub przyjaciółmi, a jednocześnie świetna okazja, aby poznać historię miejscowości, jej tradycje i zabytki. Gry zawsze są interdyscyplinarne i wymagają od uczestników pomysłowości, kreatywności i aktywności.

Warsztaty artystyczne

Posiadamy ogromną ofertę warsztatów artystycznych. Zajmujemy się głównie rękodziełem, sztukami plastycznymi i teatrem. Lubimy łączyć techniki tworząc unikalne działania. Staramy się, aby oprócz rozwijania twórczych zdolności naszych uczestników i spędzenia wolnego czasu w kreatywny sposób przemycić jakiś nadrzędny cel. Tym celem może być integracja grupy, wypracowanie rozwiązania dla jakiegoś, zdefiniowanego problemu w grupie, edukacja na jakiś temat, np. ochrony środowiska.

Teatr ze społecznością

Teatr realizowany przez społeczność lokalną w oparciu o własne przeżycia i osobiste reflekcje. Traktujemy teatr jako narzędzie do ocalenia przeszłości. Uczestnicy wydobywają z pamięci ważne wydarzenia, które stają się kanwą przedstawienia. W ten sposób to, co zapomniane wraca do swojej społeczności w inny, artystycznie przetworzony sposób wzmacniając poczucie tożsamości i wspólnoty.

Historie mówione

Historie mówione, to najciekawsza dla nas forma przekazywania wiedzy o przeszłości. Dzięki opowiadaniu o własnym życiu, najstarsi mieszkańcy regionu zachowują obraz świata, który już minął, a jednocześnie stają się niezbędnym ogniwem łańcucha przekazu międzypokoleniowego, który współcześnie został mocno naderwany. Uwielbiamy słuchać historii i dzięki nim poznawać siebie.

Szkolenia kreatywne

Szkolenia kreatywne mogą służyć rozwijaniu potencjału do nieszablonowego rozwiązywania problemów, tworzenia innowacyjnych rozwiązań i uruchamianiu twórczych pokładów wyobraźni. Szkolenia mogą także realizować nadrzędne cele, np. integracja grupy, edukacja, wypracowanie rozwiązań dla konkretnego zagadnienia. Wówczas do pracy używamy technik włączających wszystkich uczestników grupy, angażujących i otwierających wyobraźnię w taki sposób, aby dojść do odważnych, odkrywczych rozwiązań

Nowe technologie

Świat pędzi do przodu, a jego najlepszym odcieniem są technologie, które bardzo ułatwiają nam życie. Niestety dostęp do nich jest mocno ograniczony, dlatego chętnie włączamy je do naszych działań. Chcemy, aby tradycje i sztuka mogły także czerpać z nowych form przekazu, na jakie pozwalają nam rozwiązania cyfrowe.

Fundacja Do dzieła

Maya Mirosława Tomanik

Prezeska zarządu

Kulturoznawczyni i animatorka kultury. Od ponad dwudziestu lat z pasją prowadzi twórcze szkolenia i warsztaty. Wychowana na teatrze alternatywnym i performansie - instruktorka teatru. Rzemieślniczka tworząca manufakturę ubrań MAYATOMANIK.PL, znająca chyba wszystkie tradycyjne metody dekorowania tekstyliów. Zakochana w rękodziele i swojej rodzinie. Lubsza - to miejsce, do którego trafiła część jej rodziny przybywając z Kresów.

Witold Borysionek

Wiceprezes zarządu

Niezależny aktywista i anarchista. Bliskie jego sercu są prawa obywatelskie - pracownicze i lokatorskie, które w bogacących się, kapitalistycznych krajach są zagrożone. Uwielbia ostrą muzykę, odważną, kontestującą sztukę i ludzi tworzących społeczności żyjące na własnych warunkach. Nasz wysłannik na Półwyspie Iberyjskim. Ciekawy świata kolekcjonuje niezwykłą ilość „wiedzy nikomu nie potrzebnej”, dzięki czemu nie ma lepszego gawędziarza niż on.

Tomasz Duniec

Wiceprezes zarządu

Przedstawiciel północy w naszym zespole - wiking z Pomorza. Zawodowo związany z przemysłem stoczniowym zajmuje się wszystkim tym, co ciężkie, mocne i trwałe. Racjonalny doradca z sercem do pięknych przedmiotów, ludzi i lasu. W wolnym czasie testuje systemy ćwiczeń na siłowni i diety, którymi szczodrze się dzieli z osobami, gotowymi zawalczyć o piękną i zdrową sylwetkę. Tam, gdzie inni się pocą - on odpoczywa.