Teatr ze społecznością – czym jest i skąd się wziął

Teatr ze społecznością to forma teatralna, która wyewoluowała z innych form teatru interwencyjnego. Niewątpliwie jego zadaniem nie jest sztuka sensu stricte, a kreacja artystyczna w służbie animacji społecznej. Animacji, która ma budować społeczności w działaniu na swoją rzecz, w imię wspólnego dobra i poprawy jakości życia.

To nie oznacza bynajmniej, że ten rodzaj teatru nie dostarcza emocji, czy pozbawiony jest profesjonalizmu. Wszytko bowiem zależy od zdolności grupy, tematu, nad którym pracuje i instruktora – reżysera, który dysponuje  talentem, aby wykorzystać potencjał społeczności budując walory artystyczne przedstawienia.

Teatr ze społecznością lokalną wywodzi się z wielu źródeł i ma korzenie w różnych ruchach artystycznych i społecznych. Kilka kluczowych nurtów miało decydujący wpływ na rozwój tego rodzaju teatru:

1. Ruch teatru społecznego: W latach 30. XX wieku na Zachodzie narodził się ruch teatru społecznego, który kładł nacisk na zaangażowanie społeczne i polityczne w teatrze. Postacią kluczową była tu Augusto Boal i jego Teatro do Oprimido (Teatr Uciśnionych), który angażował widzów w interaktywne przedstawienia mające na celu rozważanie i rozwiązywanie problemów społecznych.

2. Teatr partycypacyjny: Ruch teatru partycypacyjnego rozwijał się w latach 60. i 70. XX wieku. Jego celem było umożliwienie widzom aktywnego uczestnictwa w procesie tworzenia przedstawień. Przykładem jest Theatre Workshop, założony przez Joan Littlewood w Londynie.

3. Teatr społeczności lokalnej: Teatr ze społecznością lokalną wyewoluował z tych wcześniejszych ruchów, koncentrując się na zaangażowaniu konkretnych społeczności lokalnych w proces tworzenia i wystawiania sztuk teatralnych. Ten rodzaj teatru często ma charakter bardziej lokalny i skupia się na kwestiach istotnych dla danej społeczności.

4. Teatr społeczny i edukacja: Teatr ze społecznością lokalną często współpracuje z placówkami edukacyjnymi i organizacjami społecznymi, promując edukację, dialog społeczny i integrację.

Teatr ze społecznością lokalną jest więc efektem ewolucji tych różnych ruchów i ma za zadanie animować społeczność poprzez kulturę, dzięki której będzie mogła ona pogłębić więzi społeczne. Jednocześnie podnosi świadomość i angażuje społeczności lokalne w proces tworzenia i doświadczania sztuki teatralnej. Dlatego tak chętnie sięgamy po niego w pracy animacji społeczno-kulturalnej.